НАЧАЛО

     Полковник Николай Йорданов и майор Станимир Миховски взеха участие в провелото се годишно заседание на Борда по геопространствено осигуряване на НАТО на  8-9 юни 2022 г. в щаба на НАТО в Брюксел, Белгия. Домакини на заседанието, председателствано от бригаден генерал Пол Массарт, бяха отдел „Съвместно разузнаване и сигурност“ на Международния военен щаб, Съюзното командване по операциите и Съюзното командване по трансформациите.

     Участие в заседанието взеха съпредседателите на Борда – полковник Марко Морели и полковник Ники Бел, секретарят на Борда по геопространствено осигуряване на НАТО подполковник Вики Робъртс,, представители на командните структури на НАТО, военния щаб на ЕС, 20 държави членки на НАТО и 4 държави не членки.

     Българската делегация участва във всички фази на заседанието на Борда. Изразено бе становище, че ВГС приема напредъка по изпълнението на дейностите, които са предприети в периода след предишното заседание на Борда през 2021 г. ВГС подкрепя и така предложената Матрица за споделена геопространствена информация от страните членки, отнасяща се за геопространствената информация, предоставена на НАТО от наша страна.

     Участниците подкрепиха напредъка по развитието на концептуалните документи на НАТО, свързани с геопространственото осигуряване и изразиха оптимизъм по одобрението и внедряването им в ежедневните дейности в представените/указаните срокове.

     От страна на ВГС беше потвърдена ангажираността към инициативата за споделяне на геопространствената информация, създавана за територията на страната. Обърнато беше внимание, че и към момента ВГС предоставя създаваната информация и продукти и се стреми да удовлетворява изискванията и потребностите на НАТО.

     Участието в работата на Борда по геопространствено осигуряване на НАТО позволява обмен на мнения по широк кръг актуални въпроси и представлява отправна точка за анализ и оценка на дейността на Службата. Резултатите от участието са полезни за бъдещите дейности на ВГС по изпълнението на “Геопространствената политика на НАТО”, другите стратегически документи на НАТО и прилагането на стандартите на НАТО в областта на геопространственото осигуряване.

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ПОСЕТИ ВОЕННИЯ ГЕОГРАФСКИ ЦЕНТЪР В ТРОЯН
ЛИЧНИЯТ СЪСТАВ НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК
ИНТЕРЕС КЪМ ЩАНДА НА ВГС НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ „ХЕМУС 2022“
ОФИЦЕРИ ОТ ВГС ПОПУЛЯРИЗИРАХА ПРОФЕСИЯТА СРЕД УЧЕНИЦИ ОТ ПЕТ ГРАДА В СТРАНАТА
ПОЛК. ИВАН ИНКОВСКИ ПРЕД В. “БЪЛГАСКА АРМИЯ“: 130 ГОДИНИ ВГС ПАЗИ ЖИВ ДУХА НА БЪЛГАРСКАТА ВОЕННА ТОПОГРАФИЯ
МИНИСТЪР СТЕФАН ЯНЕВ: 130 ГОДИНИ ВГС Е ЕТАЛОН ЗА ОТГОВОРНОСТ И ДОСТОЙНА СЛУЖБА В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ
МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ПЕРМАНЕНТНАТА СТАНЦИЯ НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА
МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ ПОСЕТИ ЩАНДА НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА ОТБРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ И УСЛУГИ „ХЕМУС 2020“
РЪКОВОДСТВАТА НА ВГС И НА ФАКУЛТЕТ „АРТИЛЕРИЯ, ПВО И КИС“ – ШУМЕН СЕ ДОГОВОРИХА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ ЗА АИР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА УЧАСТВА В КАРТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА ЗА ИСТОРИЯТА НА НЕСЕБЪР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА © 2024 г.