НАЧАЛО

     През месец февруари 2021 г. бе извършена модернизация на оборудването на перманентната станция на Военно-географската служба за наблюдение на спътници от Глобалните навигационни спътникови системи с идентификатор SOFI00BGR. Старият приемник Leika GRX 1200 GG Pro, работещ от 2010 г. бе заменен и от 09:00 UTC на 10.02.2021 г. работи новия приемник Leika GR50. Инсталирана бе нова метеорологична станция Vaisala WXT520 за регистриране на температурата, влажността на въздуха и атмосферното налягане.

     Приемникът Leika GR50 е един от най-съвременните и надеждни ГНСС приемници, предназначени за референтни станции. Проектиран е така, че да гарантира предоставянето на точни и надеждни данни 24 часа в денонощието, в продължение на много години. Апаратурата поддържа 555 универсални канала и приема спътникови сигнали на всички съвременни геодезически навигационни системи (ГНСС): GPS. GLONASS, Galileo, BeiDou, QZSS, SBAS.

     Перманентната станция е част от непрекъснато работещите референтни станции на Международната ГНСС служба (International GNSS Service, IGS) и е интегрирана в Европейската мрежа от перманентни станции EPN (European Permanent Network). Нейните данни са важни за поддържането на реализациите на Международната земна координатна система ITRF, на Европейската земна референтна система ETRS89 и на Българската геодезическа система.

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ПОСЕТИ ВОЕННИЯ ГЕОГРАФСКИ ЦЕНТЪР В ТРОЯН
ЛИЧНИЯТ СЪСТАВ НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ВГС УЧАСТВАХА В ЗАСЕДАНИЕТО НА БОРДА ПО ГЕОПРОСТРАНСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА НАТО В БРЮКСЕЛ
ИНТЕРЕС КЪМ ЩАНДА НА ВГС НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ „ХЕМУС 2022“
ОФИЦЕРИ ОТ ВГС ПОПУЛЯРИЗИРАХА ПРОФЕСИЯТА СРЕД УЧЕНИЦИ ОТ ПЕТ ГРАДА В СТРАНАТА
ПОЛК. ИВАН ИНКОВСКИ ПРЕД В. “БЪЛГАСКА АРМИЯ“: 130 ГОДИНИ ВГС ПАЗИ ЖИВ ДУХА НА БЪЛГАРСКАТА ВОЕННА ТОПОГРАФИЯ
МИНИСТЪР СТЕФАН ЯНЕВ: 130 ГОДИНИ ВГС Е ЕТАЛОН ЗА ОТГОВОРНОСТ И ДОСТОЙНА СЛУЖБА В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ ПОСЕТИ ЩАНДА НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА ОТБРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ И УСЛУГИ „ХЕМУС 2020“
РЪКОВОДСТВАТА НА ВГС И НА ФАКУЛТЕТ „АРТИЛЕРИЯ, ПВО И КИС“ – ШУМЕН СЕ ДОГОВОРИХА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ ЗА АИР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА УЧАСТВА В КАРТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА ЗА ИСТОРИЯТА НА НЕСЕБЪР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА © 2024 г.