По повод 130-годишнината от създаването на Военно-географската служба в два последователни броя, вестник „Българска армия“ публикува интервю с началника на Службата полк. Иван Инковски.
     „Повече от столетие ние успяваме да съхраним приемствеността между поколенията и да запазим жив духа на българската военна топография“, казва с гордост полк. Инковски пред главният редактор на вестника Андрей Рангелов.
     В интервюто той разказва за историята на службата и информира, че в момента ВГС осигурява с географски материали и цифрови географски данни 150 абоната -120 военни формирования от въоръжените сили, 5 министерства и 25 други държавни ведомства и организации.
     Полк. Инковски припомня още, че военните географи и експертите от Службата работят по ... още
     „130 години Военно-географската служба е еталон на отговорност, осъзнат дълг и достойна служба в името на Република България“. Това се казва в поздравителния адрес от името на министъра на отбраната ген. Стефан Янев по повод 130-годишнината от създаването й. Министър Янев дава положителна оценка на усилията на Службата да внедрява новите технологии и изразява уважение към труда на географските специалисти, които изпълняват отговорно задачите си.
     На 27 декември 2021 г. Военно-географската служба чества своята 130-годишнина. Тя е създадена през 1891 г. с Указ 170 на княз Фердинанд като Топографическо отделение в Генералния щаб на армията.
По повод годишнината поздравителен адрес изпрати и Началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В него той изразява убеденост, че като продължава традициите, ВГС дава и своя ... още
     През месец февруари 2021 г. бе извършена модернизация на оборудването на перманентната станция на Военно-географската служба за наблюдение на спътници от Глобалните навигационни спътникови системи с идентификатор SOFI00BGR. Старият приемник Leika GRX 1200 GG Pro, работещ от 2010 г. бе заменен и от 09:00 UTC на 10.02.2021 г. работи новия приемник Leika GR50. Инсталирана бе нова метеорологична станция Vaisala WXT520 за регистриране на температурата, влажността на въздуха и атмосферното налягане.
     Приемникът Leika GR50 е един от най-съвременните и надеждни ГНСС приемници, предназначени за референтни станции. Проектиран е така, че да гарантира предоставянето на точни и надеждни данни 24 часа в денонощието, в продължение на много години. Апаратурата поддържа 555 универсални канала и приема спътникови сигнали на всички съвременни ... още
     Министърът на отбраната Красимир Каракачанов посети щанда на Военно-географската служба (ВГС) на международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2020“, което се проведе в Пловдивския панаир от 30 септември до 3 октомври 2020 г. Началникът на ВГС полковник Иван Инковски подари на министъра книгата „Нагорни Карабах между Армения и Азербайджан“, отпечатана във ВГС.
     ВГС представи на щанда си топографски карти в различни мащаби, актуална физикогеографска карта и пътна карта на Република България, ортофотопланове, литература, акцидентни и рекламни материали. Бяха демонстрирани възможностите на Геопортала на Министерство на отбраната и използването на 3D модели на територията на страната. Той бе посетен освен от ръководството на Министерство на отбраната и от много чуждестранни гости, бизнес ... още
     На 16 и 17 септември 2020 г. се проведе работна среща между ръководството на Военно-географската служба (ВГС) и командно-преподавателския състав на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – Шумен.
     Целта на работната среща бе запознаване на ръководството на ВГС с формите и начините на обучение на курсантите от разкритата през 2019 г. военна специализация „Артилерийско инструментално разузнаване“ във Факултета (6 курсанта – II курс и 12 курсанта – I курс).
     На срещата всяка от страните изрази своето положително становище за възраждането на една военна специализация, която беше закрита през 2002 г. и породи голям некомплект от военни специалисти-геодезисти за въоръжените сили на Република България.
     От ръководството на ВГС беше изразена ... още
     Представители на Военно-географската служба участваха в изложбата „Несебър в картографски архиви и колекции II – XXI век“, която бе открита за празника на града на 14 август.
     В експозицията са показани 45 дигитални копия на стари и по-нови карти и гравюри, които се съхраняват в Британската библиотека в Лондон, библиотеката на Руската академия на науките – Санкт Петербург, библиотеката на гражданския музей „Корер” – Венеция, библиотека Томазо Корсини – Флоренция, Военнния архив – Виена, държавната библиотека на Прускотото културно наследство – Берлин, Държавния архив на Венеция, Националната библиотека “Марчиана” – Венеция, Саксонската библиотека – Дрезден, Френската национална библиотека – Париж и седем български архива, библиотеки и частни ... още
     Подполковник Николай Йорданов и ц. сл. Петър  Данчев от Военно-географската служба участваха в годишното заседание на Борда по геопространствено осигуряване на НАТО (NATO GEOSPATIAL BOARD 19). То се проведе от 18 до 20.06.2019 г. в Главна квартира на НАТО (HQ), Брюксел, Белгия.
     На форума беше направен преглед на изпълнението на дейностите, планирани по време на предишното заседание, както и  приемане на Географската политика на НАТО МС-296/4, преглед на концептуални документи по геопространственото осигуряване, геопространствено осигуряване на NRF и VJTF, и идентифициране на недостига от геопространствена информация (NATO GI Gap Analysis – Art 5).
     Участниците препоръчаха усилията на нациите да се насочат за производство на съвременна и актуална географска информация (в цифров и ... още

     Подп. Николай Йорданов и ц. сл. Петър Данчев от Военно-географската служба на МО  участваха в заседанието на Групата за геопространствено осигуряване на НАТО (GEOSPATIAL REQUIREMENTS WORKING GROUP 19А), което се проведе от 18.02. до 22.02.2019 г. в Будапеща, Унгария.
   На форума бе направен  анализ  на дефицита на географска информация и  възможностите за неговото преодоляване, както и обсъждането на предстоящите промени в основните документи, регламентиращи геопространственото осигуряване. Едновременно с това заседанието допринесе и за изграждане на делови отношения и задълбочаване на сътрудничество в сферата на географското производство между специализираните звена в рамките на НАТО, както и за преодоляване на дефицита от географска информация.
    В заседанието участваха Председателят на ... още
     Със Заповед на Министъра на отбраната на Република България № ОХ-1018/20.12.2018 г. се въвежда в употреба нова средномащабна  Държавна топографска карта. Тя е в мащаб 1:25 000 и е по номенклатури, отразени в Приложение към настоящата заповед.
     Оригиналът на заповедта и Приложението са  публикувани в раздел „Подзаконови документи“ в сайта на ВГС - https://mgs.armf.bg/moduls/files/files/20190103125146_MZ_OH-1018_ot_20.12.2108_g..pdf
     Със същата Заповед се снемат от употреба стари издания топографски карти в координатна система 1942 и 1942/83 г., същите карти с впечатана UTM мрежа, както и всички стопански карти в координатна система 1970 г., в М 1:25 000. Отмяната е от 01.01.2019 г.
     Смяната на старите издания топографски карти с новото издание във ... още
     Ръководството на Военно-географската служба (ВГС) участва в конференцията, посветена на 20-ия Световен ден на Географските информационни системи (ГИС) на 14 ноември 2018 г.
     От името на Министъра на отбраната Началникът на ВГС полковник Иван Инковски поздрави участниците във форума, организиран от ЕСРИ България с управител Евгения Караджова. „Българската армия се модернизира постоянно в сферата на ГИС технологиите не само, за да осигурим оперативна съвместимост и взаимодействие с нашите партньори, но и за да гарантираме сигурността на страната ни“, се казва в приветствието, прочетено от полковник Инковски. Той увери участниците в конференцията, че ГИС технологиите ще заемат все по-сериозно място в инфраструктурата и отбраната на страната. А във ВГС, Военна академия, Военните училища, Сухопътни войски и в останалите ... още
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА © 2022 г.