НАЧАЛО

     На 28.10.2015 г. президентът Росен Плевнелиев връчи националния флаг на участниците в 24-тата българска антарктическа експедиция преди отпътуването и за българската научна база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън, Антарктида. Той бе категоричен, че проекти като експедициите ни на ледения континент са повод за самочувствие на българския народ и доказателство, че страната ни е сред водещите нации в борбата с вредните газове и промените в климата.

     В изследователската програма за този полярен сезон е включен и проект с научен и приложен характер в областта на геодезията и картографията. Той  покрива  отговорностите на министъра на отбраната и министъра на регионалното развитие и благоустройството, произтичащи от Закона за геодезията и картографията, а също така  решава редица научни задачи. Проектът ще бъде реализиран от експерти на Военно-географската служба  и Университета по архитектура, строителство и геодезия и чрез него ще се постигне съвместимост на пространствените данни от проектите в останалите  научни области като геология, геохимия, геофизика, геодезия, глациология, геоморфология, метеорология, биология и др.

    Амбициозната програма включва изграждане на геодезическа мрежа, строго определена на основата на Световна координатна система (ITRS), извършване на геодезическа снимка и аерозаснемане с безпилотен управляем летателен апарат на района на Българската антарктическа база, хидрографско заснемане на акваторията пред района на базата и създаване на цифрова едромащабна топографска карта.

   На 09.12.2015 г. заедно с втората група полярници отпътува и геодезическия екип от ВГС.

ЛИЧНИЯТ СЪСТАВ НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ВГС УЧАСТВАХА В ЗАСЕДАНИЕТО НА БОРДА ПО ГЕОПРОСТРАНСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА НАТО В БРЮКСЕЛ
ИНТЕРЕС КЪМ ЩАНДА НА ВГС НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ „ХЕМУС 2022“
ОФИЦЕРИ ОТ ВГС ПОПУЛЯРИЗИРАХА ПРОФЕСИЯТА СРЕД УЧЕНИЦИ ОТ ПЕТ ГРАДА В СТРАНАТА
ПОЛК. ИВАН ИНКОВСКИ ПРЕД В. “БЪЛГАСКА АРМИЯ“: 130 ГОДИНИ ВГС ПАЗИ ЖИВ ДУХА НА БЪЛГАРСКАТА ВОЕННА ТОПОГРАФИЯ
МИНИСТЪР СТЕФАН ЯНЕВ: 130 ГОДИНИ ВГС Е ЕТАЛОН ЗА ОТГОВОРНОСТ И ДОСТОЙНА СЛУЖБА В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ
МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ПЕРМАНЕНТНАТА СТАНЦИЯ НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА
МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ ПОСЕТИ ЩАНДА НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА ОТБРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ И УСЛУГИ „ХЕМУС 2020“
РЪКОВОДСТВАТА НА ВГС И НА ФАКУЛТЕТ „АРТИЛЕРИЯ, ПВО И КИС“ – ШУМЕН СЕ ДОГОВОРИХА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ ЗА АИР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА УЧАСТВА В КАРТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА ЗА ИСТОРИЯТА НА НЕСЕБЪР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА © 2023 г.