Подп. Николай Йорданов и ц. сл. Петър Данчев от Военно-географската служба на МО  участваха в заседанието на Групата за геопространствено осигуряване на НАТО (GEOSPATIAL REQUIREMENTS WORKING GROUP 19А), което се проведе от 18.02. до 22.02.2019 г. в Будапеща, Унгария.

   На форума бе направен  анализ  на дефицита на географска информация и  възможностите за неговото преодоляване, както и обсъждането на предстоящите промени в основните документи, регламентиращи геопространственото осигуряване. Едновременно с това заседанието допринесе и за изграждане на делови отношения и задълбочаване на сътрудничество в сферата на географското производство между специализираните звена в рамките на НАТО, както и за преодоляване на дефицита от географска информация.

    В заседанието участваха Председателят на групата за геопространствено осигуряване полковник Фабрицио Боргонови  (ITA-А) – началник на сектор Геопространствена поддръжка в Разузнавателно управление на Върховното главно командване на съюзническите сили в Европа (SHAPE, J2, Geospatial Support Branch), подполковник Пиерс Нобле  (GBR-A) – началник на секция Геопространствена политика в Разузнавателно управление на SHAPE, представители от съвместно командване на НАТО по трансформациите, JFC HQ Неапол, JFC HQ Брунсум, NCIA, NATO HQ SITCEN, LANDCOM, MARCOM, AIRCOM,MN GSG, USA/NGA, ISAF, EUMS и 20 държави членки на НАТО, включително и България.

    Участниците отчетоха изпълнението на дейностите, планирани по време на предходното заседание – GRWG 18, както и изискванията към създаването на геопространствени оперативни способности. Сред основните темите на дискусията бяха прегледът на концептуалните документи по геопространственото осигуряване, геопространствено осигуряване на NRF и VJTF, идентифицирането на недостига от геопространствена информация (NATO GI Gap Analysis – Art 5).

    Форумът прие и доклад за предприетите стъпки и за насочване на усилията на нациите за производство на съвременна и актуална географска информация (в цифров и аналогов вид) и оптимизиране на пътя за навременното й доставяне до командната структура и войските на НAТО.

    Българската делегация участва активно във всички фази на заседанието и задълбочи сътрудничеството на двустранно ниво с представители на сродните служби от НАТО. Представителите на ВГС се договориха да се организира двустранна среща в Букурещ, Румъния между географските служби на двете страни за обмен на географска информация по българо-румънската държавна граница и запознаване с опита в производството на стандартизирани географски продукти и услуги (NGIF).

МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ПЕРМАНЕНТНАТА СТАНЦИЯ НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА
МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ ПОСЕТИ ЩАНДА НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА ОТБРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ И УСЛУГИ „ХЕМУС 2020“
РЪКОВОДСТВАТА НА ВГС И НА ФАКУЛТЕТ „АРТИЛЕРИЯ, ПВО И КИС“ – ШУМЕН СЕ ДОГОВОРИХА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ ЗА АИР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА УЧАСТВА В КАРТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА ЗА ИСТОРИЯТА НА НЕСЕБЪР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА УЧАСТВА В ГОДИШНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА БОРДА ПО ГЕОПРОСТРАНСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА НАТО (NATO GEOSPATIAL BOARD 19) В БРЮКСЕЛ
ВЪВЕЖДА СЕ НОВА ДЪРЖАВНА ТОПОГРАФСКА КАРТА ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
РЪКОВОДСТВОТО НА ВГС УЧАСТВА В 20-АТА ЮБИЛЕЙНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ГИС
ОТБОРЪТ НА ВСК „ГЕОСПОРТ“ – ТРОЯН СЕ КЛАСИРА ВТОРИ НА ДЪРЖАВНОТО ВОЕННО ПЪРВЕНСТВО ПО ТЕНИС НА МАСА
РЪКОВОДСТВОТО НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА ПРИСЪСТВА НА ТЪРЖЕСТВАТА ПО ПОВОД 150 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА ТРОЯН ЗА ГРАД
ПОДПОЛКОВНИК СВЕТОСЛАВ ЦЪРОВСКИ Е НОВИЯТ НАЧАЛНИК НА ВОЕНЕН ГЕОГРАФСКИ ЦЕНТЪР-ТРОЯН
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА © 2021 г.