НАЧАЛО

           На 12 май, тържествено беше отбелязана една знакова годишнина – 110 години Военен географски център (ВГЦ) и 62 години Военно формирование в град Троян. Гости на събитието бяха заместник-министърът на отбраната на Република България доц. д-р Десислава Йосифова, постоянния секретар на отбраната – д-р Добромир Тотев, г-жа Донка Михайлова - кмет на гр. Троян, бригаден генерал Емил Шошев - директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи”, бригаден генерал Пламен Богданов - началник на Националния военен университет „Васил Левски”, бригаден генерал Иван Лалов - командир на 3-а авиобаза „Граф Игнатиево“, както и г-н Георги Терзийски – заместник-областен управител на Ловеч и г-жа Корнелия Маринова – кмет на гр. Ловеч и други.

            Честванията започнаха с тържествено откриване на паметна плоча в двора на Военен географски център – Троян от заместник-министъра на отбраната и полк. Марковски. След освещаването и поздравителните слова, бяха поднесени и венци на признателност, а гостите почетоха паметта на създателите на Военния географски-център с едноминутно мълчание. Всички присъстващи бяха поканени да разгледат експонатите, съхранени в Музея на измерителното и картографско дело в България.

            Тържествената част продължи в салона на НЧ „Наука – 1870 г.“ с награждаване на военнослужещи и цивилни служители. Полковник Лъчезар Марковски отправи поздравление към всички гости. „Радостна съм, че съм тук сред Вас на тържественото отбелязване на 110-та годишнина от създаването на Военен географски център“, се обърна към всички гости зам.-министър Йосифова и поздрави всички от името на ръководството на Министерство на отбраната.

            Г-жа Михайлова изрази благодарността на Община Троян и на троянци, за това, че в трудни, критични, кризисни моменти винаги е можело да се разчита на ВГЦ. Като израз на уважението на троянци към хората, които са част от историята на ВГЦ, кметът г-жа Михайлова връчи на полковник Лъчезар Марковски плакет.

ЛИЧНИЯТ СЪСТАВ НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ВГС УЧАСТВАХА В ЗАСЕДАНИЕТО НА БОРДА ПО ГЕОПРОСТРАНСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА НАТО В БРЮКСЕЛ
ИНТЕРЕС КЪМ ЩАНДА НА ВГС НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ „ХЕМУС 2022“
ОФИЦЕРИ ОТ ВГС ПОПУЛЯРИЗИРАХА ПРОФЕСИЯТА СРЕД УЧЕНИЦИ ОТ ПЕТ ГРАДА В СТРАНАТА
ПОЛК. ИВАН ИНКОВСКИ ПРЕД В. “БЪЛГАСКА АРМИЯ“: 130 ГОДИНИ ВГС ПАЗИ ЖИВ ДУХА НА БЪЛГАРСКАТА ВОЕННА ТОПОГРАФИЯ
МИНИСТЪР СТЕФАН ЯНЕВ: 130 ГОДИНИ ВГС Е ЕТАЛОН ЗА ОТГОВОРНОСТ И ДОСТОЙНА СЛУЖБА В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ
МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ПЕРМАНЕНТНАТА СТАНЦИЯ НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА
МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ ПОСЕТИ ЩАНДА НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА ОТБРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ И УСЛУГИ „ХЕМУС 2020“
РЪКОВОДСТВАТА НА ВГС И НА ФАКУЛТЕТ „АРТИЛЕРИЯ, ПВО И КИС“ – ШУМЕН СЕ ДОГОВОРИХА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ ЗА АИР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА УЧАСТВА В КАРТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА ЗА ИСТОРИЯТА НА НЕСЕБЪР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА © 2023 г.