НАЧАЛО
1 2 3 4 5 6
 
              На 13.10.2016 г. на GPS обсерваторията в местността „Овнарника“ се проведе мероприятие за отбелязване на 125 годишнината от създаване на ВГС. Събитието е част от проявите за отбелязване годишнината на ВГС, които ще продължат до края на годината. Присъстваха бивши началници и ветерани на службата, членуващи в клуб „Топографи“-Акад. Владимир Христов.
              Началникът на ВГС полк. Румен Димитров изнесе кратко слово за историческото развитие на службата за изминалия период от 1891 до 2016 г. С почетни грамоти полк. Димитров награди присъстващите ветерани.
            В чест на годишнината беше поставена бронзова гилза /капсула на времето/, с ... още
      За времето от 03.08. до 05.08.2016 г. се проведе пеши марш с дължина 18 км. със служителите от Военно-географската служба в Осоговската планина за усъвършенстване на двигателните навици при движение в пресечена местност, ръководен лично от началника на службата – полк. Димитров.
      С участниците се проведе занятие по специална подготовка за ориентиране на местността и усъвършенстване на навиците и уменията за работа с GPS техника.
      Проведена беше  GNSS сесия за определяне координатите на триангулачната точка от ДГМ – връх Руен, в координатна система БГС 2005.
      Мероприятието изпълни целите и задачите в пълен обем.
         Изложението за отбранителна техника „ХЕМУС“ 2016 - Отбрана, Антитероризъм и Сигурност се проведе в периода 25.05.2016г. – 28.05.2016г. на територията на Международния панаир в град Пловдив. Традиционно с щанд в изложението участва Военно-географската служба с представяне на най-новите си и перспективни разработки в областта на геодезията, картографията, полиграфията и дистанционните методи.
         Полковник Румен Димитров, началник на Военно-географската служба, представи щанда пред делегации от Алжир, Босна и Херцеговина, Молдова, Китай, Камерун, Нигерия, Южна Корея, Словения, Швеция, Турция, Полша, Италия и др. Щандът бе посетен също и от представители от различни структури на МО и БА. Интерес бе проявен от държавната администрация и много ... още
           На 12 май, тържествено беше отбелязана една знакова годишнина – 110 години Военен географски център (ВГЦ) и 62 години Военно формирование в град Троян. Гости на събитието бяха заместник-министърът на отбраната на Република България доц. д-р Десислава Йосифова, постоянния секретар на отбраната – д-р Добромир Тотев, г-жа Донка Михайлова - кмет на гр. Троян, бригаден генерал Емил Шошев - директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи”, бригаден генерал Пламен Богданов - началник на Националния военен университет „Васил Левски”, бригаден генерал Иван Лалов - командир на 3-а авиобаза „Граф Игнатиево“, както и г-н Георги Терзийски – заместник-областен управител на Ловеч и г-жа Корнелия Маринова – кмет на гр. Ловеч и ... още
     На родна земя се завърна последната група полярни изследователи от завършилата 24-та българска антарктическа експедиция. Българската база е консервирана за дългата антарктическа зима в очакване на следващата 25-та юбилейна експедиция.
     В суровите условия на остров Ливингстън геодезистите от Министерство на отбраната и Университета по архитектура, строителство и геодезия изпълниха планираните в проекта дейности. Беше положена и измерена опорна геодезическа основа за комплексни научни изследвания, извършено геодезическо заснемане на откритите от сняг и лед скални участъци в района на БАБ и на цялостната инфраструктура, както и хидрографски промер на акваторията на залива пред базата. Изпълнявайки 71 мисии с безпилотна управляема летателна система се осъществи първото аерозаснемане на острова за картографски ... още
              На великия Господски празник Кръщение Господне - Богоявление, Ловчанският митрополит Гавриил отслужи света Литургия в приземния храм „Въведение Богородично“ на новостроящата се катедрала „Св. св. Кирил и Методий“. След светата служба владиката заедно с част от ловешкото духовенство излезе на площада пред храма, където бяха строени армейски подразделения с бойни знамена. В ритуала по освещаването на знамената, участва почетен строй от военнослужещи на военните формирования 24430 - Троян, и 24480 – Ловеч, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Ловеч и Троян, Съюза на ветераните от войните - Ловеч и Троян. Присъстваха градоуправителите на Ловеч и много официални лица. Mитрополит Гавриил отслужи Великия водосвет, след което с литийно шествие подир ... още
       Вчера към 18:00 групата с наши офицери от 24-тата Българска антарктическа експедиция пристигна на остров Ливингстън, където се намира полярната база "Свети Климент Охридски". Една от основните задачина нашите специалисти е свързана със създаване на точни карти на полуостров Хърд, както и на отсрещно разположения нос Хана Пойнт. Догодина там е планирано да се проведе меганаучен геоложки проект, за да се установи възрастта на скалите и да се види металогенната перспективност.
     На 28.10.2015 г. президентът Росен Плевнелиев връчи националния флаг на участниците в 24-тата българска антарктическа експедиция преди отпътуването и за българската научна база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън, Антарктида. Той бе категоричен, че проекти като експедициите ни на ледения континент са повод за самочувствие на българския народ и доказателство, че страната ни е сред водещите нации в борбата с вредните газове и промените в климата.
     В изследователската програма за този полярен сезон е включен и проект с научен и приложен характер в областта на геодезията и картографията. Той  покрива  отговорностите на министъра на отбраната и министъра на регионалното развитие и благоустройството, произтичащи от Закона за геодезията и картографията, а също така  решава редица научни задачи. Проектът ... още
    В изпълнение на Плана за двустранно военно сътрудничество между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Република Сърбия работна група от Военно-географската служба, водена от нейния заместник-началник полковник Петър Данчев на 14 и 15 октомври 2015 г. посети Военно-географския институт на Р. Сърбия.
    Посещението протече в дух на взаимно разбирателство и готовност за сътрудничество. Полковник Радойчич – началник на Военния географски институт, с кратък брифинг представи съвременното състояние, производствените и технологични възможности и плановете за развитие на института.
    Проведени бяха взаимни консултации за подготовка за подписване на Споразумение между двете министерства за сътрудничество в областта на военната география.
На 12.08.2015 г. в гр. Троян се проведе работна среща между представители на Централно военно окръжие и Военно-географската служба. Ръководители на екипите бяха началниците на двете структури - полковник Георги Петков и полковник Румен Димитров. Във Военният географски център гостите бяха запознати с историята на Службата и производствените възможности на Центъра. Дискутираха се въпроси от взаимен интерес за двете структури. Ръководителите изразиха благодарността си от досегашната съвместна работа и намерение за задълбочаване на сътрудничеството, след което си размениха почетни знаци и плакети на ръководените от тях структури.
По-късно двете делегации проведоха среща с кмета на Община Троян - г-жа Донка Михайлова. Те разговаряха по проблемите, свързани с воденето на военния отчет на гражданите в общината, дейността по окомплектоването на доброволния резерв, задълженията на ... още
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА © 2024 г.