НАЧАЛО
1 2 3 4 5 6
     Представители на Военно-географската служба  (ВГС) към Министерство на отбраната участваха в Международната конференция и пленарната сесия на Постоянната комисия по кадастър на ЕС. Тя се проведе  във връзка с  първото българско Председателство на Съвета на Европейския съюз от 13 до 15 март 2018 г. в София. Темата на форума бе „Данните като основа на дигиталното общество“.
     Конференцията се фокусира върху пространствените данни и техните основни характеристики като качество, източници за добиване, поверителност, защита и интеграция. Бяха разгледани и някои предизвикателства в сферата на геопространствената информация като събирането, съхраняването, обработката и използването на данните от публичните органи за изпълнение на техните функции, нужди и задължения по европейското ... още
     На 17.01.2018 г. с тържествен ритуал в Троян честваха 112 години от основаването на Военен географски център (ВГЦ) и 64 години от предислоцирането му от София в града. За трета поредна година почетен караул отдаде заслужена признателност към основателите, ръководителите и служителите на ВГЦ.
     Гости на тържеството бяха кметът на гр. Троян г-жа Донка Михайлова, зам.-председателят на Общински съвет г-н Минко Акимов, началникът на РУ на МВР гл. инсп. Радостина Петкова, зам.-началникът на РС ПБЗН гл. инсп. Петър Петров, началникът на Военно окръжие в Ловеч подп. Борислав Иванчев, началникът на в.ф. 24480 подп. Теодоси Томанов, представители на СОСЗР - Троян и др.
     Представители на църквата отслужиха молебен за здраве и благополучие на личния състав. Служители и гости поднесоха венци и цветя в знак на почит ... още
     Министърът на отбраната Красимир Каракачанов посети на 23.06.2017 г. Военния географски център в Троян.
     В рамките на своето посещение министърът беше запознат от началника на Военно-географската служба полк. Димитров с производствено-техническите дейности и задачи изпълнявани в центъра и посети основните структурни звена.
     Министър Каракачанов се срещна с ръководството и целия личен състав на Военния географски център и изрази свето задоволство и удовлетворение от работата и професионализма на военнослужещите и цивилните служители работещи там.
     Денят на свети Георги Победоносец, „православния светец, символ на силата и на победата на доброто над злото“ и празник на българската армия беше отбелязан на 6 май 2017 г. на обичайното си място, пред най-важния и безспорен троянски паметник – паметника на падналите за Майка България троянци (в градинката при Вила „Ванна“).
     След уводните думи на водещата г-жа Генкова, думата беше дадена на началника на Военния географски център полк. Лъчезар Марковски. „Още при създаването си преди 138 години, българската армия се изгражда като неделима част от българската държавна структура, като основен гарант за сигурността и териториалната цялост на страната ни“, бяха първите думи на полк. Марковски. А акцентът в словото му бе славата на 34-ти пехотен Троянски полк, извоювана в Дойранската епопея ... още
 
Празникът Кръщение Господне - Богоявление започна сутринта на 06.01.2017 г. със Света литургия и Велик водосвет, отслужен от Ловчанския митрополит Гавриил на площада пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч. Там се състоя и освещаването на бойните знамена.
В празника се включиха, освен кметът Корнелия Маринова и председателят на Общинския съвет Петър Цолов, областният управител Ирина Митева и заместник- областният управител Георги Терзийски, заместник-кметовете на общината Цветан Георгиев, Венцислав Христов и инж. Ивелина Радевска.
Военни части, които участваха в почетен строй, бяха от ВФ 24480 в Ловеч и          ВФ 24430 в Троян, като и представители на Националното дружество „Традиция“ – регионални клонове Априлци-Троян и Ловеч.
Слово пред строя произнесе ... още
       Със заповед № ОХ-873/10.11.2016 г. на министъра на отбраната на Република България е разкрита процедура по обявяване на длъжности за офицери във Военно-географската служба за приемане на военна служба на лица, завършили граждански висши училища в страната и в чужбина. За повече информация посетете раздел „Документи“, секция „Конкурси“.
          На 17.11.2016 г. в Народното събрание се откри изложба – „Българската картография в Международната година на картата“ от заместник-председателя на Народното събрание господин Димитър Главчев. Изложбата е организирана от Българската картографска асоциация като кулминация на поредица от събития, организирани по повод на Международната година на картата 2015-2016, обявена по инициатива на ООН.
          Колекцията от експонати съдържа картографски произведения на стари карти от началото наминалия век, военно-топографски карти, топографска и ортофотокарта на района на българската антарктическа база на о. Ливингстън, тематични, туристически, учебни карти и атласи, панорамни карти изработени на базата на 3D модели и навигационни картографски ... още
          На 16.11.2016 г. в зала „Роял“ на София хотел Балкан /Шератон/ се проведе Конференция по случай „Световен ГИС ден 2016“. На този най-голям форум за годината се показаха най-новите тенденции в развитието на ГИС технологиите, световните практики и успешните ГИС проекти в различни сфери, както и гледните точки и виждания на водещите експерти в тази област.
          Военно-географската служба получи две престижни награди:
          - 2-ро място „Специални постижения в ГИС“ за дългогодишен принос в прилагането на ГИС технологиите и изграждане на ГИС капацитет в България;
          - Грамота за „Най-добро картографско представяне“.
     За времето от 07 – 11. 11. 2016 г. в к.к. Боровец се проведе Държавно военно лично-отборно първенство по тенис на маса. В него взеха участие 23 военни спортни клуба. Един от тези спортни клубове беше от състава на Военно-географска служба - „Геоспорт“ – Троян. Нашите два отбора /мъже и жени/ се представиха много добре, като жените спечелиха сребърните медали, а мъжките ни тенисисти завършиха на престижното 9-то място. В крайното комплексно класиране нашите спортисти завоюваха бронзовите медали.
     По време на първенството военнослужещите-състезатели демонстрираха ловкост, бързина и издръжливост, както и психическа устойчивост.
 
     На специална церемония в Президенството на Република България, държавния глава Росен Плевнелиев връчи националния трибагреник на юбилейната 25-та Българска антарктическа експедиция. Проф. Пимпирев предостави на Президента едромащабната топографска карта на района на БАБ „Свети Климент Охридски“ на остров Ливингстън с благодарност за оказаната подкрепа на българските полярници.
     Полевите геодезически дейности бяха извършени по време на 24-та антарктическа експедиция от екип съставен от представители на УАСГ и Военно-географската служба на Министерство на отбраната - доц. Борислав Александров, гл. ас. Юри Цановски, полк. Петър Данчев и кап. Георги Михайлов.
     Картата е създадена в Универсална напречна цилиндрична проекция на Меркатор и е с мащаб 1:2000. Тя обхваща крайбрежната ... още
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА © 2024 г.