НАЧАЛО
1 2 3 4 5 6
     Представители на Военно-географската служба участваха в изложбата „Несебър в картографски архиви и колекции II – XXI век“, която бе открита за празника на града на 14 август.
     В експозицията са показани 45 дигитални копия на стари и по-нови карти и гравюри, които се съхраняват в Британската библиотека в Лондон, библиотеката на Руската академия на науките – Санкт Петербург, библиотеката на гражданския музей „Корер” – Венеция, библиотека Томазо Корсини – Флоренция, Военнния архив – Виена, държавната библиотека на Прускотото културно наследство – Берлин, Държавния архив на Венеция, Националната библиотека “Марчиана” – Венеция, Саксонската библиотека – Дрезден, Френската национална библиотека – Париж и седем български архива, библиотеки и частни ... още
     Подполковник Николай Йорданов и ц. сл. Петър  Данчев от Военно-географската служба участваха в годишното заседание на Борда по геопространствено осигуряване на НАТО (NATO GEOSPATIAL BOARD 19). То се проведе от 18 до 20.06.2019 г. в Главна квартира на НАТО (HQ), Брюксел, Белгия.
     На форума беше направен преглед на изпълнението на дейностите, планирани по време на предишното заседание, както и  приемане на Географската политика на НАТО МС-296/4, преглед на концептуални документи по геопространственото осигуряване, геопространствено осигуряване на NRF и VJTF, и идентифициране на недостига от геопространствена информация (NATO GI Gap Analysis – Art 5).
     Участниците препоръчаха усилията на нациите да се насочат за производство на съвременна и актуална географска информация (в цифров и ... още

     Подп. Николай Йорданов и ц. сл. Петър Данчев от Военно-географската служба на МО  участваха в заседанието на Групата за геопространствено осигуряване на НАТО (GEOSPATIAL REQUIREMENTS WORKING GROUP 19А), което се проведе от 18.02. до 22.02.2019 г. в Будапеща, Унгария.
   На форума бе направен  анализ  на дефицита на географска информация и  възможностите за неговото преодоляване, както и обсъждането на предстоящите промени в основните документи, регламентиращи геопространственото осигуряване. Едновременно с това заседанието допринесе и за изграждане на делови отношения и задълбочаване на сътрудничество в сферата на географското производство между специализираните звена в рамките на НАТО, както и за преодоляване на дефицита от географска информация.
    В заседанието участваха Председателят на ... още
     Със Заповед на Министъра на отбраната на Република България № ОХ-1018/20.12.2018 г. се въвежда в употреба нова средномащабна  Държавна топографска карта. Тя е в мащаб 1:25 000 и е по номенклатури, отразени в Приложение към настоящата заповед.
     Оригиналът на заповедта и Приложението са  публикувани в раздел „Подзаконови документи“ в сайта на ВГС - https://mgs.armf.bg/moduls/files/files/20190103125146_MZ_OH-1018_ot_20.12.2108_g..pdf
     Със същата Заповед се снемат от употреба стари издания топографски карти в координатна система 1942 и 1942/83 г., същите карти с впечатана UTM мрежа, както и всички стопански карти в координатна система 1970 г., в М 1:25 000. Отмяната е от 01.01.2019 г.
     Смяната на старите издания топографски карти с новото издание във ... още
     Ръководството на Военно-географската служба (ВГС) участва в конференцията, посветена на 20-ия Световен ден на Географските информационни системи (ГИС) на 14 ноември 2018 г.
     От името на Министъра на отбраната Началникът на ВГС полковник Иван Инковски поздрави участниците във форума, организиран от ЕСРИ България с управител Евгения Караджова. „Българската армия се модернизира постоянно в сферата на ГИС технологиите не само, за да осигурим оперативна съвместимост и взаимодействие с нашите партньори, но и за да гарантираме сигурността на страната ни“, се казва в приветствието, прочетено от полковник Инковски. Той увери участниците в конференцията, че ГИС технологиите ще заемат все по-сериозно място в инфраструктурата и отбраната на страната. А във ВГС, Военна академия, Военните училища, Сухопътни войски и в останалите ... още
     Отборът на Военен спортен клуб  „Геоспорт“- Троян  се представи отлично на държавното военно първенство по тенис на маса.
     Състезанието се проведе от 5 до 9 ноември 2018 г. в хотел „Олимп“ в курорта Боровец. Тенисистите от „Геоспорт“ заеха престижното второ място в комплексното отборно класиране за мъже и жени.
     Дамският отбор в състав: л-т Деница Александрова, ст.с-т Снежана Петрова и ц.сл. Ирена Атанасова, заеха четвърто място при жените.
     Мъжкият отбор в състав: подп. Минко Калински, м-р Милен Митев и ст. с-т Стоян Тонев, останаха на седмо място в надпреварата при мъжете.
     В индивидуалната надпревара м-р Милен Митев се наложи убедително над противниците си и след няколко победи заслужено спечели бронзов медал.
     Началникът на Военно-географската служба полковник Иван Инковски, както и новоназначеният началник на Военен географски център - Троян подполковник Светослав Църовски, присъстваха на тържествата по повод 150 години от обявяването на Троян за град на 14 октомври.
     В началото на празничната програма военнослужещи от Военно формирование 24 430 изнесоха знамето на Троян под звуците на химна на града, изпълнен от Представителен духов оркестър на Сухопътните войски на Българската армия и Представителен общински младежки духов оркестър. По-късно флагът на града бе издигнат от кмета на Троян Донка Михайлова и военнослужещи.
     Специален гост на тържествата бе Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев.
     Ловчанският митрополит Гавриил отправи ... още
     Със заповед № КВ 413/12.09.2018 г. на министъра на отбраната на Република България подполковник Светослав Църовски беше назначен за началник на Военен географски център - Троян, считано от 02.10.2018 г.
     Подполковник Църовски прие поста от досегашния началник на центъра на церемония проведена на 01.10. 2018 г.. Той благодари на ръководството на Военно-географската служба за оказаната му чест и гласуваното му доверие и заяви, че ще работи усилено и с достойнство ще отстоява престижа на Военния географски център.
     На акта по сдаване и приемане на длъжността присъстваха началникът на Военно-георафската служба полковник Иван Инковски, председателят на комисията и зам.-началник на службата полковник Христо Стаменов, членовете на комисията и служители от центъра.
     Със заповед № КВ-319/18.07.2018 г. на Министъра на отбраната подп. Иван Инковски беше назначен за началник на Военно-географската служба и повишен във военно звание „полковник“, считано от 21.07.2018 г.
     Подп. Иван Инковски прие поста от досегашния началник на службата – полк. Румен Димитров. 
     Подп. Инковски заяви, че ще продължи с чест и достойнство да отстоява позициите и ще положи всички сили за съхраняване и умножаване авторитета на ВГС, с който тя се ползва както в структурите на Министерство на отбраната, така и в обществото.
     На Акта по сдаване и приемане на длъжността  присъстваха директорът и зам.-директорът на дирекция УЧРО г-н Людмил Михайлов, полк. Игнат Спахийски, членове на комисията и служители от ВГС.
 
     На 16.07.2018 г. в град Созопол беше открита тематична картографска изложба „Созопол в картографските архиви и колекции”. Тя е съвместна инициатива на Община Созопол и Международния търговски и културен център – ГЕОПАН, в партньорство с Военно-географската служба (ВГС). Сред основните акценти на експозицията е изложбеният модул „Созопол в картния фонд на Военно-географската служба и ГЕОПАН“. Двете организации, които са членове и учредители на Българската картографска асоциация (БКА), представят непоказвани до този момент образци на стари карти и аерофотоснимки, съхранявани в геодезическия и картографския фонд на ВГС.
     Изложбата беше открита от кмета на община Созопол  Панайот Рейзи. Официални гости и съорганизатори на събитието бяха Петър Кънев – председател на Комисията по ... още
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА © 2024 г.