НАЧАЛО

На 25 юли 2015 г. в района на с. Чифлик се проведе Тържествено отбелязване 139-та годишнина от гибелта на НИКОЛА ВОЙНОВСКИ - военен командир на Ботевата чета.

            Организатори на мероприятието:

- Общинска организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - гр. Троян;

- Община Троян;

- Военно формирование 24430 - гр. Троян;

- Гарнизонен военен клуб - гр. Троян;

- Сдружение "Бъдеще за Чифлик" - с. Чифлик;

- НД "Традиция" - РК "34-ти пехотен троянски полк" Априлци - Троян.

            Мероприятията започнаха с туристически поход по маршрут: местност Богоя - лобното място на Никола Войновски - хижа "Хайдушка песен". В похода,  с ръководител Председателя на Общинската организация  на СОСЗР - гр. Троян о. з. подполковник Тотьо Ангелов участие взеха 60 души включващи: членове на СОСЗР - гр. Троян, членове на Туристическо дружество "Амбарица" - гр. Троян, група ученици от Клуба по биатлон - гр. Троян, граждани, а също така и гостите от Туристическо дружество "Узана" гр. Габрово, начело с председателя си Атанас Сидеров.

            Втората част от мероприятията се проведе на  лобното място на Никола Войновски в местността "Комитски присойки", където участниците в похода и други граждани засвидетелстваха почитта си с поднасяне на венци на признателност и едноминутно мълчание пред паметника на героя, съпроводено със свеждане на знамената на Общинската организация  на СОСЗР - гр. Троян и Туристическо дружество "Узана" гр. Габрово. Тържествен салют произведоха членовете на НД "Традиция", а кратки слова за живота и дейността на Никола Войновски произнесоха Председателя на Общинската организация  на СОСЗР - гр. Троян о. з. подполковник Тотьо Ангелов и Цочо Зюмбюлски, общественик и историк от с. Чифлик.

            Участниците в туристическия поход продължиха пътя си до крайната точка от маршрута.

            В района на - хижа "Хайдушка песен" се проведе възпоменателен събор, който започна със заупокойна молитва в памет  на загиналите герои за свободата и независимостта на родината отслужена от Архиерейският наместник на троянската духовна околия отец Марин и освещаване на курбан за здраве. В събора участваха членове на СОСЗР, туристи и много граждани, общо над 150 човека.  Официални гости на мероприятията бяха: Началника на Военно-географска служба на Българската армия полковник Румен Димитров, Началника на военно формирование 24430 - гр. Троян полковник Лъчезар Марковски, Заместник кмета на Община Троян   г-н Ангел Ангелов и архиерейския наместник на Троянската духовна околия отец Марин. Събора протече в приятелска атмосфера и дружески разговори между участниците.

ЛИЧНИЯТ СЪСТАВ НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ВГС УЧАСТВАХА В ЗАСЕДАНИЕТО НА БОРДА ПО ГЕОПРОСТРАНСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА НАТО В БРЮКСЕЛ
ИНТЕРЕС КЪМ ЩАНДА НА ВГС НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ „ХЕМУС 2022“
ОФИЦЕРИ ОТ ВГС ПОПУЛЯРИЗИРАХА ПРОФЕСИЯТА СРЕД УЧЕНИЦИ ОТ ПЕТ ГРАДА В СТРАНАТА
ПОЛК. ИВАН ИНКОВСКИ ПРЕД В. “БЪЛГАСКА АРМИЯ“: 130 ГОДИНИ ВГС ПАЗИ ЖИВ ДУХА НА БЪЛГАРСКАТА ВОЕННА ТОПОГРАФИЯ
МИНИСТЪР СТЕФАН ЯНЕВ: 130 ГОДИНИ ВГС Е ЕТАЛОН ЗА ОТГОВОРНОСТ И ДОСТОЙНА СЛУЖБА В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ
МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ПЕРМАНЕНТНАТА СТАНЦИЯ НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА
МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ ПОСЕТИ ЩАНДА НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА ОТБРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ И УСЛУГИ „ХЕМУС 2020“
РЪКОВОДСТВАТА НА ВГС И НА ФАКУЛТЕТ „АРТИЛЕРИЯ, ПВО И КИС“ – ШУМЕН СЕ ДОГОВОРИХА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ ЗА АИР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА УЧАСТВА В КАРТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА ЗА ИСТОРИЯТА НА НЕСЕБЪР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА © 2023 г.