НАЧАЛО

     Подполковник Николай Йорданов и ц. сл. Петър  Данчев от Военно-географската служба участваха в годишното заседание на Борда по геопространствено осигуряване на НАТО (NATO GEOSPATIAL BOARD 19). То се проведе от 18 до 20.06.2019 г. в Главна квартира на НАТО (HQ), Брюксел, Белгия.

     На форума беше направен преглед на изпълнението на дейностите, планирани по време на предишното заседание, както и  приемане на Географската политика на НАТО МС-296/4, преглед на концептуални документи по геопространственото осигуряване, геопространствено осигуряване на NRF и VJTF, и идентифициране на недостига от геопространствена информация (NATO GI Gap Analysis – Art 5).

     Участниците препоръчаха усилията на нациите да се насочат за производство на съвременна и актуална географска информация (в цифров и аналогов вид) и оптимизиране на пътя за навременното ѝ доставяне до командната структура и войските на НAТО.

     Организатор на събитието беше отдел „Съвместно разузнаване и сигурност“ (Joint Intelligence and Security Division) на Международния военен щаб (International Military Staff), председателствано от бригаден генерал Ласло Кало (HUN-A). В него взеха участие още подполковник Алан Йорк  (GBR-A) – началник на секция Геопространствена политика в Разузнавателно управление на SHAPE, SHAPE GEO, Съвместното командване на НАТО по трансформациите, JFC HQ Неапол, JFC HQ Брунсум, NCIA, NATO HQ SITCEN, LANDCOM, MARCOM, AIRCOM,MN GSG, USA/NGA, NNE и представители на  24 държави членки на НАТО.

     Участието в работата на Борда по геопространствено осигуряване на НАТО  позволява обмен на мнения по широк кръг актуални въпроси, които са полезни за по-нататъшната работа на ВГС по изпълнението на “Геопространствената политика на НАТО” и прилагане на стандартите на НАТО в областта на геопространственото осигуряване.

     Българската делегация участва във всички фази на заседанието на Борда и изрази становище, че ВГС приема напълно ревизираната версия на Географската политика на НАТО МС-296/4. Предвид годините на издаване на назначените за употреба в операции на НАТО топографски карти (TLM50, JOG), форумът препоръча ускоряване на темповете за създаване на ново издание и предоставяне на съвременна векторна информация.

     Българската страна подкрепи плановете и вероятните срокове за предоставяне на обновени цифрови данни и нови издания карти.

     Проведени бяха и срещи с представители от JFC NP, NCIА и администратора на географска база данни на SHAPE.

ЛИЧНИЯТ СЪСТАВ НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ВГС УЧАСТВАХА В ЗАСЕДАНИЕТО НА БОРДА ПО ГЕОПРОСТРАНСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА НАТО В БРЮКСЕЛ
ИНТЕРЕС КЪМ ЩАНДА НА ВГС НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ „ХЕМУС 2022“
ОФИЦЕРИ ОТ ВГС ПОПУЛЯРИЗИРАХА ПРОФЕСИЯТА СРЕД УЧЕНИЦИ ОТ ПЕТ ГРАДА В СТРАНАТА
ПОЛК. ИВАН ИНКОВСКИ ПРЕД В. “БЪЛГАСКА АРМИЯ“: 130 ГОДИНИ ВГС ПАЗИ ЖИВ ДУХА НА БЪЛГАРСКАТА ВОЕННА ТОПОГРАФИЯ
МИНИСТЪР СТЕФАН ЯНЕВ: 130 ГОДИНИ ВГС Е ЕТАЛОН ЗА ОТГОВОРНОСТ И ДОСТОЙНА СЛУЖБА В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ
МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ПЕРМАНЕНТНАТА СТАНЦИЯ НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА
МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ ПОСЕТИ ЩАНДА НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА ОТБРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ И УСЛУГИ „ХЕМУС 2020“
РЪКОВОДСТВАТА НА ВГС И НА ФАКУЛТЕТ „АРТИЛЕРИЯ, ПВО И КИС“ – ШУМЕН СЕ ДОГОВОРИХА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ ЗА АИР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА УЧАСТВА В КАРТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА ЗА ИСТОРИЯТА НА НЕСЕБЪР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА © 2023 г.