НАЧАЛО

От 15 до 21 юни 2014 г. в курорт "Ривиера", България, се проведе ПЕТАТА ЮБИЛЕЙНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО КАРТОГРАФИЯ И ГИС (5th JUBILEE INTERNATIONAL CONFERENCE ON CARTOGRAPHY & GIS, June 15-21, 2014, Riviera, Bulgaria), организирана от Международната картографска асоциация и Българската картографска асоциация. В работата на конференцията участваха специалисти от 42 държави и бяха изнесени 107 доклада.

Военно-географската служба, в своя доклад „STATE OF ART APPROACH TO CARTOGRAPHY“, представи приложението на съвременните технологии и софтуер при събиране, структуриране и поддържане на географска информация и създаване на картографски продукти. Особен интерес предизвика споделеният от ВГС опит в автоматизираното създаване на картографски продукти за незабавно осигуряване управлението при кризи от военен и невоенен характер.  

„Благодарение“ на капризите на времето, конференцията съвпадна с опустошителните наводнения във Варна и Добруджанския район, в резултат на което се наложи 93 от участниците да бъдат евакуирани по въздух с хеликоптери на ВВС (24 авиобаза Крумово). Спасителната операция беше пряка практическа илюстрация на една от основните теми на конференцията „EARLY WARNING AND DISASTER/KRISIS MENAGEMENT”.

ЛИЧНИЯТ СЪСТАВ НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ВГС УЧАСТВАХА В ЗАСЕДАНИЕТО НА БОРДА ПО ГЕОПРОСТРАНСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА НАТО В БРЮКСЕЛ
ИНТЕРЕС КЪМ ЩАНДА НА ВГС НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ „ХЕМУС 2022“
ОФИЦЕРИ ОТ ВГС ПОПУЛЯРИЗИРАХА ПРОФЕСИЯТА СРЕД УЧЕНИЦИ ОТ ПЕТ ГРАДА В СТРАНАТА
ПОЛК. ИВАН ИНКОВСКИ ПРЕД В. “БЪЛГАСКА АРМИЯ“: 130 ГОДИНИ ВГС ПАЗИ ЖИВ ДУХА НА БЪЛГАРСКАТА ВОЕННА ТОПОГРАФИЯ
МИНИСТЪР СТЕФАН ЯНЕВ: 130 ГОДИНИ ВГС Е ЕТАЛОН ЗА ОТГОВОРНОСТ И ДОСТОЙНА СЛУЖБА В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ
МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ПЕРМАНЕНТНАТА СТАНЦИЯ НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА
МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ ПОСЕТИ ЩАНДА НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА ОТБРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ И УСЛУГИ „ХЕМУС 2020“
РЪКОВОДСТВАТА НА ВГС И НА ФАКУЛТЕТ „АРТИЛЕРИЯ, ПВО И КИС“ – ШУМЕН СЕ ДОГОВОРИХА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ ЗА АИР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА УЧАСТВА В КАРТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА ЗА ИСТОРИЯТА НА НЕСЕБЪР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА © 2023 г.