НАЧАЛО

     Полк. Николай Йорданов и ст. лейт. Кристина Борисова от Военно-географска служба посетиха професионалните гимназии по строителство, архитектура и геодезия в градовете Плевен, Шумен, Сливен, Стара Загора и  Ямбол. В продължение на една седмица от 9 до 13 май те запознаха учениците с професията на военните географи и им разказаха за работата си.

     Целта на посещението е младежите, на които им предстои професионален избор, да се ориентират към специалността „Геодезия“. От няколко години  Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – Шумен, към Националния военен университет  „Васил Левски“ – Велико Търново предлага специализацията „ Артилерийско инструментално разузнаване“, с цивилна специалност „Геодезия“.

     Пред учениците бяха представени презентации, свързани с дейността на военнослужещите във Военен географски център – гр. Троян, където основно е съсредоточена работата на младите офицери. Бяха изтъкнати  предимствата, които дава военната професия, както и възможностите за кариерно развитие и усъвършенстване в специалността „Геодезия“.

     Според полк. Йорданов и ст. лейт. Борисова многобройните въпроси от младежите са индикация, че презентациите са ги заинтригували и има надежда да изберат професията на военен географ.

     В последните години има голям некомплект от военни специалисти-геодезисти за въоръжените сили на Република България. След възстановяване на специализацията се очаква през 2024 г. да се дипломират първите офицери от специалността „Артилерийско инструментално разузнаване“ към НВУ „Васил Левски”, които да се влеят в редиците на ВГС.

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ПОСЕТИ ВОЕННИЯ ГЕОГРАФСКИ ЦЕНТЪР В ТРОЯН
ЛИЧНИЯТ СЪСТАВ НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ВГС УЧАСТВАХА В ЗАСЕДАНИЕТО НА БОРДА ПО ГЕОПРОСТРАНСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА НАТО В БРЮКСЕЛ
ИНТЕРЕС КЪМ ЩАНДА НА ВГС НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ „ХЕМУС 2022“
ПОЛК. ИВАН ИНКОВСКИ ПРЕД В. “БЪЛГАСКА АРМИЯ“: 130 ГОДИНИ ВГС ПАЗИ ЖИВ ДУХА НА БЪЛГАРСКАТА ВОЕННА ТОПОГРАФИЯ
МИНИСТЪР СТЕФАН ЯНЕВ: 130 ГОДИНИ ВГС Е ЕТАЛОН ЗА ОТГОВОРНОСТ И ДОСТОЙНА СЛУЖБА В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ
МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ПЕРМАНЕНТНАТА СТАНЦИЯ НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА
МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ ПОСЕТИ ЩАНДА НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА ОТБРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ И УСЛУГИ „ХЕМУС 2020“
РЪКОВОДСТВАТА НА ВГС И НА ФАКУЛТЕТ „АРТИЛЕРИЯ, ПВО И КИС“ – ШУМЕН СЕ ДОГОВОРИХА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ ЗА АИР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА УЧАСТВА В КАРТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА ЗА ИСТОРИЯТА НА НЕСЕБЪР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА © 2024 г.