НАЧАЛО

     Президентът Румен Радев и върховен главнокомандващ на въоръжените сили посети Военния географски център в Троян на 17 юли 2023 г. Той бе посрещнат от началника на Военно-географската служба полк. Иван Инковски  и началника на Военен географски център полк. Светослав Църовски.Те го запознаха с историята на  Службата, създадена преди 131 години, както и с възможностите и дейността на центъра за събиране и обработка на географска информация за нуждите на българската армия и на съюзническите сили.

     Специалистите от Военния географски център демонстрираха пред държавния глава използването на съвременни технологии за дистанционно изследване на земната повърхност и анализ на терена за геопространствено разузнаване.

     „В условията на динамична стратегическа среда за сигурност получаването на своевременна и достоверна информация е от особена значимост при взимането на отговорни  държавнически решения. Първостепенен фактор в това отношение се явява обезпечаването с географска информация за нуждите на националната отбрана и сигурност, за което основополагащ принос има Военно-географската служба“, каза президентът Румен Радев.

     Според държавния глава процесът на модернизация на Българските въоръжени сили трябва да обхваща и възможностите за създаване на единно информационно пространство чрез развитие на нови технологии.

     Румен Радев приветства сътрудничеството на Военно-географската служба с научните среди като важен елемент за изграждане съвременни отбранителни способности.

ЛИЧНИЯТ СЪСТАВ НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ВГС УЧАСТВАХА В ЗАСЕДАНИЕТО НА БОРДА ПО ГЕОПРОСТРАНСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА НАТО В БРЮКСЕЛ
ИНТЕРЕС КЪМ ЩАНДА НА ВГС НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ „ХЕМУС 2022“
ОФИЦЕРИ ОТ ВГС ПОПУЛЯРИЗИРАХА ПРОФЕСИЯТА СРЕД УЧЕНИЦИ ОТ ПЕТ ГРАДА В СТРАНАТА
ПОЛК. ИВАН ИНКОВСКИ ПРЕД В. “БЪЛГАСКА АРМИЯ“: 130 ГОДИНИ ВГС ПАЗИ ЖИВ ДУХА НА БЪЛГАРСКАТА ВОЕННА ТОПОГРАФИЯ
МИНИСТЪР СТЕФАН ЯНЕВ: 130 ГОДИНИ ВГС Е ЕТАЛОН ЗА ОТГОВОРНОСТ И ДОСТОЙНА СЛУЖБА В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ
МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ПЕРМАНЕНТНАТА СТАНЦИЯ НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА
МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ ПОСЕТИ ЩАНДА НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА ОТБРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ И УСЛУГИ „ХЕМУС 2020“
РЪКОВОДСТВАТА НА ВГС И НА ФАКУЛТЕТ „АРТИЛЕРИЯ, ПВО И КИС“ – ШУМЕН СЕ ДОГОВОРИХА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ ЗА АИР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА УЧАСТВА В КАРТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА ЗА ИСТОРИЯТА НА НЕСЕБЪР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА © 2024 г.