Представители на Военно-географската служба участваха в изложбата „Несебър в картографски архиви и колекции II – XXI век“, която бе открита за празника на града на 14 август.

     В експозицията са показани 45 дигитални копия на стари и по-нови карти и гравюри, които се съхраняват в Британската библиотека в Лондон, библиотеката на Руската академия на науките – Санкт Петербург, библиотеката на гражданския музей „Корер” – Венеция, библиотека Томазо Корсини – Флоренция, Военнния архив – Виена, държавната библиотека на Прускотото културно наследство – Берлин, Държавния архив на Венеция, Националната библиотека “Марчиана” – Венеция, Саксонската библиотека – Дрезден, Френската национална библиотека – Париж и седем български архива, библиотеки и частни колекции. Изложбата се организира от Община Несебър и Международния търговски и културен център ”Геопан” - Бургас.

     Зам.-началникът на Военно–географската служба полк. Христо Стаменов, поднесе поздравителен адрес до организаторите на изложбата  от името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

     На събитието присъстваха кметът на Несебър Николай Димитров,  д-р Стефан Пейков, председател на „Геопан“ и учредител на Българската картографска асоциация, президентът на Международната картографска асоциация Милан Конечни, проф. д-р инж. Теменужка Бандрова - председател на УС на Българска картографска асоциация и вицепрезидент на Международната картографска асоциация, д-р Антоанета Тотоманова - зам. директор в национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Мариян Марков – Военен географски център –Троян, акад.проф.д-р арх.Николай Тулешков - Сдружение „Арх и Арт”.

     Целта на изложбата е да покаже едно малко познато лице на Несебър като световно културно наследство и чрез него – значението, което му е отдавал и отдава светът.

     Експозицията обедини усилията на  най-големите български културни и научни институти - Военно-географската служба на МО, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, Българската академия на науките - Научен архив, Националния музей „Земята и хората“, Лесотехническия университет – Музей и др.

     Събраната колекция ще се превърне в основа на дългосрочен културен проект „Несебър в световните архиви, библиотеки и частни колекции”.

МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ПЕРМАНЕНТНАТА СТАНЦИЯ НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА
МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ ПОСЕТИ ЩАНДА НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА ОТБРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ И УСЛУГИ „ХЕМУС 2020“
РЪКОВОДСТВАТА НА ВГС И НА ФАКУЛТЕТ „АРТИЛЕРИЯ, ПВО И КИС“ – ШУМЕН СЕ ДОГОВОРИХА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ ЗА АИР
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА УЧАСТВА В ГОДИШНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА БОРДА ПО ГЕОПРОСТРАНСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА НАТО (NATO GEOSPATIAL BOARD 19) В БРЮКСЕЛ
ВГС С АКТИВНО УЧАСТИЕ НА ЗАСЕДАНИЕТО НА ГРУПАТА ЗА ГЕОПРОСТРАНСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА НАТО В БУДАПЕЩА
ВЪВЕЖДА СЕ НОВА ДЪРЖАВНА ТОПОГРАФСКА КАРТА ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
РЪКОВОДСТВОТО НА ВГС УЧАСТВА В 20-АТА ЮБИЛЕЙНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ГИС
ОТБОРЪТ НА ВСК „ГЕОСПОРТ“ – ТРОЯН СЕ КЛАСИРА ВТОРИ НА ДЪРЖАВНОТО ВОЕННО ПЪРВЕНСТВО ПО ТЕНИС НА МАСА
РЪКОВОДСТВОТО НА ВОЕННО-ГЕОГРАФСКАТА СЛУЖБА ПРИСЪСТВА НА ТЪРЖЕСТВАТА ПО ПОВОД 150 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА ТРОЯН ЗА ГРАД
ПОДПОЛКОВНИК СВЕТОСЛАВ ЦЪРОВСКИ Е НОВИЯТ НАЧАЛНИК НА ВОЕНЕН ГЕОГРАФСКИ ЦЕНТЪР-ТРОЯН
ВОЕННО-ГЕОГРАФСКА СЛУЖБА © 2021 г.